Jens Aas-Hansen er leder i Changemaker.

onsdag, september 13, 2006

Trynet sitt på en pengseddel


Hvem er det egentlig som har trynet sitt på en pengeseddel? Peder Chr. Asbjørnsen, Kirsten Flagstad, Kristian Birkeland, Sigrid Undset og Edvart Munch – store norske personligheter som har betydd mye for folk og fedreland gjennom Norgeshistorien. De har bidratt med noe stort, og har dermed gjort seg fortjent til å bli avbildet på noe som representerer verdi, og som vi ser daglig.

Changemaker har gjort et vågestykke. Vi har avbildet finansministeren vår, Kristin Halvorsen, på den hittil desidert mest verdifulle norske pengeseddel, en splitter fersk 300 000-kronerseddel. Grunnen til at vi så oss nødt til å sveive i gang seddelpressa var for å gi folk en mulighet til mene noe om hvordan Kristin Halvorsen investerer det norske folks oljefond. I dag investerer hun nemlig stort sett pengene i selskaper som skaper klimaproblemer – ikke løser dem.

Én seddel representerer én persons andel. Og så langt har vi fått med oss 3500 nordmenn, gode for over en milliard oljekroner, til å støtte kravet.

Jeg sitter og er ganske spent på Kristin Halvorsens reaksjon. Hun har frem til nå vært ganske taus. Vil hun gjøre seg fortjent til å få trynet sitt på trykk på en pengeseddel?